Vanhempainohjaus

Vanhempainohjaus on tärkeä osa nuoren omaa psykoterapiaa ja sitä suositellaankin nuoren psykoterapian rinnalla vanhemmille heidän omaksi tuekseen koko nuoren psykoterapian ajaksi. Vanhempainohjauksen tiheys sovitaan yhdessä vanhemman/vanhempien, terapeutin ja terapiasta vastaavan vastuulääkärin kanssa.

Perhepsykoterapeuttina ajattelen, että perhe on systeemi ja vain yhtä osaa hoitaessa eivät asiat korjaannu. Siksi onkin tärkeää, että nuoren lisäksi myös vanhemmat sitoutuvat ja tekevät töitä kovasti, että
nuoren psykoterapia onnistuisi ja siitä saataisi irti kaikki mahdollinen hyöty koko perheelle. Perheen keskinäisessä yhteistyössä piilee suuri voima!

Ohjauksen keskeisenä tehtävänä on vanhempien ja lapsen välinen vuorovaikutus ja suhde. Tehtävänä on myös se, että vanhempien ymmärrys nuoren tilanteesta lisääntyisi.

Psykoterapeuttina tuen vanhempia esimerkiksi:

  • Pitämään huolta omasta jaksamisestaan.
  • Tunnistamaan nuoren haasteellista käytöstä, sitä ylläpitäviä tekijöitä ja käytöksen seurauksia.
  • Auttaa ymmärtämään miten vaikeat elämäntilanteet menneisyydessä ja nykyisyydessä ovat vaikuttaneet nuoreen.
  • Vahvistamaan vanhempien suhdetta nuoreen.
  • Etsimään yhdessä uusia toimivampia keinoja huolenpitoon- ja kasvatukseen.
  • Työstämään mahdollisia parisuhteen vaikeuksia, sillä niillä on todella suuri merkitys lasten ongelmiin ja niiden jatkumiseen.
  • Työstämään vanhempien oman lapsuuden perheen rakenteita, suhteita ja arvoja peilaten näitä nykyperheeseen.

Yksinhuoltajuus, uusperheet ja sateenkaariperheet voivat tuoda vanhemmuuteen haasteita toimimattomien malliensa takia, joita on hyvä lähteä avaamaan ulkopuolisen ihmisen kanssa.

Ohjauksessa pyritään löytämään yhdessä tapoja, jotka tukevat kaikkien perheenjäsenten jaksamista.

Scroll to Top